Apariții în presă

George Căţean, candidatul USR PLUS de la sat la senat, invitat la Făgăraș TV

Oamenii care trăiesc la sate spun că au nevoie de un mediu rural prosper, cu o activitate economică diversificată, cu orientare către protejarea resurselor naturale. Am avut oportunitatea să îmi prezint la Făgăraș TV planurile pe care mi le-am asumat pentru rural, un spațiu în care este nevoie urgentă de o dezvoltare accelerată din punct de vedere comunitar, economic, durabil, sustenabil. Accesul la informație, debirocratizarea și digitalizarea sunt nevoi stringente ale fiecărei comunități, sunt vitale pentru continuarea activității în ferme, în mici ateliere, pensiuni, locuri de luat masa, pe pășuni și în gospodării. Prin funcția de senator către care țintesc voi duce mai departe interesele oamenilor!

VEZI EMISIUNE
Dezbatere electorală la Radio România Actualități cu privire la viitorul agriculturii și a dezvoltării rurale, despre siguranța alimentară și protecția mediului înconjurător

De-a lungul timpului, am căutat la diferite instituții, locale și centrale sprijin în calitate de fermier, având nevoie mai degrabă de un consiliere și suport, decât de resurse financiare. Și am văzut câtă nepăsare și indiferență există din partea autorităților. Așa a apărut și mitul „Europa nu ne lasă”. Ba, Europa ne lasă! Ne lipsește însă un cadru de dezvoltare simplu și pe înțelesul tuturor. Din Senat, voi fi un partener de încredere pentru toți cei care doresc să se informeze și să construiască un mediu rural curat, durabil și cu respect față de mediul înconjurător.

„Povești din Brașov” la Nova TV - George Cățean, invitatul Corneliei Crevean vorbește despre satul românesc

Subvențiile trebuie să ajungă la fermier, la utilizatorul final și nu la diverși indivizi care nu au legătură cu munca în agricultură. Politica e un mod prin care lucrurile pot fi modificate astfel încăt să evolueze pozitiv. Scopul este ca agricultura să se dezvolte, satul românesc să devină prosper, iar tradițiile și viața sănătoasă să capete conotațiile unui mod de trai faptic, nu doar declarativ.

VEZI EMISIUNE
Satul românesc are mare miză pentru dezvoltarea României, o implicare personală, dar și o strategie de business

Am auzit adesea: „Nu mă mut la sat, nu dau cu sapa, nu mă spăl la lighean sau nu mă afund în noroaie”. Dar satul românesc nu mai e de mult așa, nu e o capsulă a timpului oprit în urmă cu câteva decenii. Există nenumărate motive pentru care te-ai putea muta din oraș la sat, mai ales acum, în contextul crizei sanitare; de exemplu, accesarea de fondurile europene menite să dezvolte afaceri și să genereze un trai decent.

VEZI ARTICOL
„Miezul problemei” Național TV - produsul local, cu valoare adăugată, veriga vitală pentru o viață calitativă

Consumul de produse locale este benefic pentru întreaga societate din punct de vedere economic și social. Am vorbit din perspectiva fermierului, producătorului și coordonatorului unei ferme integrate care aduce spre vânzare un produs finit, dar și procesează materia primă asigurând hrana și bunăstarea animalelor. Este rolul statului să vină în ajutorul consumatorilor și producătorilor.

VEZI EMISIUNE
În direct la RTT - „Azi în Brașov” – George Cățean și Tudor Benga despre eficiența legăturilor dintre sate și orașe

Oportunitățile anilor următori create la nivel european trebuie adaptate potrivit contextului românesc. Asta pentru a deveni măsuri utile de dezvoltare a mediului rural. Vocea oamenilor care trăiesc la sat trebuie să fie tratată cu responsabilitate deoarece, prin construirea unor punți de legătură dintre urban și rural, poate fi pornit motorul de evoluție al întregii societăți.

VEZI EMISIUNE
Este nevoie ca România, mai ales prin intermediul satelor, să conștientizeze valorile și să le prețuiască mai mult!

În țări foarte bine dezvoltate din vestul Europei există o schemă de calitate - conceptul de „lapte din iarbă”. Fermierii români produc acest lapte în mod natural și consideră că e o soluție la lipsa investițiilor; însă este cel mai valoros produs. Problema apare atunci când laptele de calitate nu este valorizat, nici măcar la prețul celui industrial. Soluțiile pentru agricultura românească sunt la îndemâna noastră.

VEZI ARTICOL
Mai ales în contextul pandemiei, interesul pentru zona rurală a crescut; tot mai mulți tineri vor să trăiască la sat.

Oamenii vor să lucreze prin tele-muncă, să aibă acces facil la produse alimentare „curate” și să pornească afaceri rurale atât în agricultură, cât și prin activități non-agricole. Cred cu tărie că mediul rural poate deveni motor de dezvoltare pentru întreaga Românie prin noul exercițiu financiar 2021-2027 și programul național strategic pentru următorii 2 ani.

VEZI ARTICOL
Știri despre George Cățean
În urma vizitelor în satele din jurul Făgărașului,am identificat o serie de soluții care trebuie implementate ultra-rapid

Vizitele în teren sunt vitale pentru identificarea problemelor oamenilor. Activitatea lor este în ferme, pe liniile de producție, pe pășuni și în gospodării. Acolo voi fi și eu, la fel cum am fost de când mă știu, respectând toate măsurile de prevenție și protecție împotriva COVID-19. În urma discuțiilor de până acum, mi s-a confirmat că digitalizarea este o nevoie acută a fiecărei comunități.

VEZI ARTICOL
Știri despre George Cățean
Pășunile trebuie văzute ca resursă naturală, iar modul în care sunt exploatate să fie urgent îmbunătățit

George Cățean, candidat USR PLUS Brașov la Senat, a vorbit, vineri, în cadrul unei intervenții la Radio România Actualități, despre impactul pe care îl va avea asupra României sistemul „eco-schemelor”, propuse de Comisia Europeană, în noua Politică Agricolă Comună (PAC), pentru „a înverzi” agricultura europeană prin remunerarea unor servicii făcute mediului înconjurător de către fermieri.

VEZI ARTICOL